De Theorie

Omdat we gehaast en intensief leven staan veel spiergroepen onder een hoge spanning. Als dit lang aanhoudt kunnen sommige spieren moeilijk meer ontspannen en technisch gezien worden ze korter. Dan wordt dit je ‘normale houding’ en andere spieren gaan je bewegingen compenseren. Totdat je lichaam ergens blokkeert. Soms zit je rug, je nek of je bekken helemaal vast. Dan gaan we naar de fysiotherapeut of zoeken we andere hulpmiddelen. Maar, we kunnen de normale gebalanceerde houding van ons lichaam zelf herstellen. We kunnen ons lichaam ‘resetten’.

Met de Body Reset maak je kleine gerichte bewegingen. De spierspanning wordt plaatselijk verzacht en de doorstroming van bloed en energie weer hersteld. Omdat je elke oefening voor langere tijd doet, worden je hersenen ook ‘gereset’ (die gaven onderbewust steeds de prikkel tot het aanspannen). Ons lichaam werkt als een geheel met onze emoties en ons denken. Deze worden in de rust en traagheid van de oefeningen ook tot ontspanning gebracht, waardoor je in een hele rustige staat van bewustzijn terecht komt.

In de oefeningen wordt de buikademhaling gestimuleerd, waardoor de functie van het diafragma hersteld wordt. Dit vergroot de stabilisatie van de wervelkolom. In veel oefeningen wordt de adem los gekoppeld van de beweging. De adem wordt autonoom en de beweging komt daarmee ook los van de emotie, die vaak aan de basis van de spanning ligt. Er is altijd veel aandacht voor de beweeglijkheid van het bekken en het los maken van schouders en nek. Veel oefeningen werken op de doorstroming van levensenergie door de wervelkolom. Er komt energie vrij die eerst vast zat.

• Vanuit de lichamelijke ervaringen leer je beter met jezelf omgaan.

• Je verkent de mogelijkheden en de grenzen van je lichaam.